De initiële behandeling bij de mondhygiënist bestaat voor een zeer groot deel uit het optimaliseren van infectie bestrijding die u zelf uitvoert; uw mondhygiëne. De nadruk zal daarbij voornamelijk liggen op het reinigen van de gebieden tussen uw tanden door o.a. tandenstokers of ragers en het optimaliseren van uw effectiviteit daarin.

Daarnaast zal een professionele gebitsreiniging worden uitgevoerd. Het tandsteen en de tandplak, die bij u op plaatsen zit waar u niet meer bij kan, wordt verwijderd door de mondhygiënist. Dit gaat met behulp van speciale ultrasone apparatuur en kleine handinstrumenten. Tijdens elke sessie zal een gedeelte van uw mond op deze wijze worden gereinigd. Deze behandelingen vinden veelal plaats onder lokale verdoving om het comfort en de kwaliteit van de behandeling te garanderen.

Na de laatste sessie initiële behandeling krijgt u een afspraak voor de herbeoordeling bij de tandarts-parodontoloog voor evaluatie van het behandelresultaat. Deze herbeoordeling vindt 6 tot 8 weken na de laatste initiële behandeling plaats.