EUROPERIO KOPENHAGEN 15-18 JUNI 2022

Wij zijn op donderdag 16 juni a.s. gesloten in verband met deelname van onze behandelaars aan het congres EuroPerio 15-18 juni in Kopenhagen.

VOLKSKRANT: BEGINNEN ALZHEIMER EN REUMA MET EEN ONTSTOKEN GEBIT?

Is een nietige mondbacterie de reden waarom we worden getroffen door alzheimer, reuma en aderverkalking?

De bewijzen daarvoor beginnen zich op te stapelen. Hij woont dus gewoon in uw mond. Een kleine bacterie, veel te nietig om met het blote oog te zien, verstopt tussen uw tanden en kiezen. Tot het tandvlees rond uw kiezen met de jaren begint te wijken en hij langs uw tandbeen naar beneden zinkt, samen met zijn soortgenoten. Naar een zuurstofloze onderwereld in uw tandvlees. Daar, eenmaal zonder zuurstof, raakt de bacterie genaamd Porphyromonas gingivalis pas goed op dreef, vertellen microbiologen die je erover spreekt in geuren en kleuren. ‘Het broeit er, er zitten bloedresten, het is er warm’, schetst hoogleraar parodontologie Bruno Loos van het universitair tandheelkundig centrum ACTA. ‘Hij vindt het daar hartstikke leuk. Zonder zuurstof vermenigvuldigt hij zich als een idioot’, zegt Jan Maarten van Dijl, hoogleraar medische microbiologie in Groningen.

Aanwijzingen dat tandvleesontsteking een rol speelt bij ouderdomsziekten als dementie en hart- en vaatziekten zijn er al langer. Al decennia is bekend dat aandoeningen als alzheimer, reumatoïde artritis en ouderdomsdiabetes niet alleen vaker voorkomen, maar ook ernstiger verlopen bij mensen met tandvleesontstekingen. En in Amerikaanse staten waar men de mondzorg vergoedt, zijn verzekeraars minder geld kwijt aan de kosten van diabetes, beroertes en hartinfarcten.

Voorlopig wacht een andere taak: de maatschappij ervan doordringen dat je bij de tandarts niet alleen gaatjes, maar ook levensgevaarlijke zaken als dementie, beroertes en hartinfarcten kunt voorkomen. ‘Het zit helaas nu eenmaal diep verankerd in de maatschappij dat we niet zo geïnteresseerd zijn in de gezondheid van de mond’, zegt Loos. ‘Maar dit is niet iets in de mond. Het is een ziekte van het lichaam.’

AD: MAAK GEEN POETSBEWEGING MET JE ELECTRISCHE TANDENBORSTEL.

Tandpasta helpt niet tegen tandplak
Wie met tandpasta poetst, verwijdert niet meer tandplak dan wie zonder poetst, blijkt uit onderzoek van Martijn Rosema van Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam. ,,Maar dit is geen advies om zonder tandpasta te poetsen, want de fluoride die erin zit zorgt ervoor dat het tandglazuur beter gewapend is tegen gaatjes. En tandpasta geeft een prettig schoon gevoel en smaakt lekker. Dat is ook belangrijk.”

De gemiddelde poetsbeurt duurt 42 seconden (en dat is veel te kort)
Hoewel tandartsen aanraden om minstens twee minuten te poetsen, duurt de gemiddelde poetsbeurt maar 42 seconden. ,,Dat is te kort en veel mensen zijn er bovendien met hun aandacht niet bij. Ze lopen zodra ze hun tandenborstel in hun mond hebben de badkamer uit om iets anders te doen of ze lezen tegelijkertijd het nieuws op hun telefoon.
Blijf liever rustig staan en houd een vaste poetsvolgorde aan. Poets bijvoorbeeld eerst de onderkaak tand voor tand aan de binnenkant, vervolgens de buitenkant en dan het kauwvlak. Hetzelfde doe je met de bovenkaak. Zo haal je het meeste tandplak weg en voorkom je gaatjes en tandvleesontsteking.’’

Hoe korter je snoep in je mond hebt, hoe beter. De hoeveel­heid is dan niet eens zo van belang

’s Nachts ben je minder goed beschermd tegen gaatjes
Poets je tanden twee keer per etmaal, waarvan één keer voordat je gaat slapen. ’s Nachts produceer je namelijk veel minder speeksel dan overdag. Speeksel bevat enzymen die ervoor zorgen dat je beschermd bent tegen gaatjes. ’s Nachts kunnen bacteriën dus meer schade aanrichten. Daarom kun je ook maar beter niets meer eten nadat je ’s avonds je tanden hebt gepoetst.

In één keer een chocoladeletter opeten is minder schadelijk dan verdeeld over de dag in kleine hapjes
Elke keer als je eet, zetten bacteriën uit het tandplak suikers en zetmeel om in zuur. Deze zuren veroorzaken gaatjes in je gebit. Rosema: ,,Hoe korter je snoep in je mond hebt, hoe beter. De hoeveelheid is dan niet eens zo van belang.’’ Het is beter na het snoepen een half uur te wachten met poetsen. ,,Na het eten is je tandglazuur tijdelijk wat zachter. Enzymen in je speeksel maken het weer harder, maar daar hebben ze wel even de tijd voor nodig. Met snel poetsen na het eten maak je de schade erger.’’

Tandenstokers zijn beter dan flosdraad
De ruimte tussen je tanden schoonmaken is heel belangrijk, maar grijp niet meteen naar flosdraad. Rosema: ,,Veel mensen stoppen zodra flosdraad tussen de tanden zit, maar daar begint het pas. Je moet heel voorzichtig zagende bewegingen maken tussen tand en tandvlees zonder het tandvlees te beschadigen. Dat is heel moeilijk om op de juiste manier te doen. Een ragertje of tandenstoker is gemakkelijker en effectiever. Pas als een dunne stoker niet past, kan flosdraad van pas komen.’’

Een elektrische tandenborstel moet je stil houden
De meest gemaakte fout met een elektrische tandenborstel is er poetsende bewegingen mee maken, zegt Rosema. Een elektrische tandenborstel moet je stilhouden. ,,Zet de haren schuin richting het tandvlees en houd de borstel vijf seconden op een tand en schuif hem steeds een tand op.’’ Elektrisch poetsen heeft de voorkeur boven poetsen met de hand, zegt hij. ,,Met beide kun je hetzelfde resultaat bereiken, maar met een elektrische tandenborstel gaat het gemakkelijker omdat je er niet over na hoeft te denken hoe je hem moet bewegen.’’

Slijt je tandenborstel snel? Dan poets je te hard
Je weet dat je te hard hebt gepoetst als de haren van je tandenborstel binnen drie maanden al uit elkaar staan. Een tandenborstel verwijdert tandplak het beste met het puntje van de haar, maar als die is verbogen, raakt hij de tand niet goed meer. Vraag eens een poetsinstructie aan je tandarts of mondhygiënist.

Wist je dat een slechte mondgezondheid ook andere ziektes kan verergeren, zoals hartaandoeningen en zelfs de ziekte van Alzheimer? Volgens tandarts Bruno Loos kun je door goed je tanden te poetsen jezelf dan ook beschermen tegen andere nare ziektes….